Monday, March 25, 2019

Šarm štampe osamdesetih (2. deo)


Najveći izazov, ali umnogome i zadovoljstvo, posebno u srednjoj školi, bio je Start, koji nazivaju i "najvažniji magazin bivše Jugoslavije".

leksikon YU mitologije ga kratko opisuje:

Zagrebački Start — THE lifestyle magazin Jugoslavije. Izlazio od kraja 1960-ih do početka 1990-ih. Pokrenut kao automobilistički list, dolaskom čuvenoga glavnog urednika Seada Saračevića Start se razvio u najjači i najutjecajniji jugoslavenski moderni magazin.

I danas se divim onima koji su smislili i sproveli ovaj koncept u socijalističkoj Jugoslaviji: Dominantne erotske fotografije i super kvalitetni tekstovi: intervjui, reportaže, crtice, analize. A  nije ga lako bilo ni kupovati: uvek bi se našao neko da kaže ’znamo zašto ti to kupuješ’. Plus i mala deca. Ali nikad nam nisu branili da listamo, gledamo, čitamo. Pretpostavljam da bi sada analize kakav bi to uticaj moglo da ima na odrastanje bile mnogo intenzivnije. (Mada, naravno, deca na netu mogu sve i sama da nađu.)

Po mom ubeđenju, ukratko, naše novinarstvo ni pre ni kasnije nije moglo da ide dalje od toga. Drago mi je što su i u seriji „Crno bijeli svijet“ dali lep omaž Startu. Ne znam šta smo, ako išta, čitali kao baš klinci u Startu, mada smo ga naravno ’proučavali’, ali sam krajem osamdesetih tamo čitala o raznim društvenim i kulturnim fenomenima i zanimljvim ličnostima. Neke brojeve Starta i dalje imamo.

Nastaviće se...

(materijal za knjigu u nastajanju)

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...