Tuesday, June 9, 2009

Šest pitanja i odgovora. Deo 5-6.



5. Novinarstvo 21. Veka – Youtube, blogovi i mediji – koliko utiču i koliko će uticati na oblikovanje medijskih sadržaja?
Postoje razni primeri i aktivnosti u toku ili u najavi koje govore o tome da će vremenom internet postati platforma koja objedinjuje različite vrste medija. Nedavno je, na primer, Google počeo da digitalizuje novinske arhive nameravajući da omogući njihovo pretraživanje preko Google News i, kasnije, na sajtovima novina.
Objedinjavanje već postojećih i nekih budućih internet formi (video, fotografija, blogovi...) će se svakako intenzivirati, i povećavati kvantitativno i kvalitativno, u smeru stvaranja hibridnih medija. Šta će koji medij koristiti, zavisi od formule koju sami nađu. Korišćenje bilo čega od ovih internet formi nije samo po sebi garancija da će medijski sajt biti kvalitetan, popularan ili uticajan, ali dodatni kvalitet koji pružaju video, fotografija ili neposrednija izražajna forma kao što je blog, mogu tome svakako doprineti.
6. Kontrola informacija u on-line medijima?
Kod nas je ovog leta pokušano uvođenje problematičnog načina kontrolisanja interneta, ali je nekon energičnog protivljenja stručnjaka i javnosti (uključujući i blogere i Facebook korisnike koji su oformili i grupu posvećenu ovom pitanju, preduhitrivši tradicionalne emdije) RATEL odustao od toga. Štaviše, Slobodan Marković, internet stručnjak koji je pokrenuo inicijativu za peispitivanje ove odluke, nakon svega je imenovan za specijalnog savetnika Ministarke za telekomunikacije i informatičko društvo. Ovaj primer pokazuje moć građanske inicijative i novih medija, bar u nekim slučajevima.
Početkom jeseni organizovana je konferencija "Regulation of Freedom of Expression on the Internet". Skup je organizovan na Fakultetu političkih nauka, uz nekoliko partnera, međunarodnih organizacija. Dakle, ova tema postaje prisutna u javnosti, što je ipak pomak, jer pre godinu dana internet nije smatran dovoljno bitnim u Srbiji da bi se na bilo koji način neko bavio njime I eventualnom regulacijom koja je, u krajnjoj liniji, bitna, zbog izbegavanje nezakonitih I društveno štetnih aktivnosti (kao što su dečija pornografija, aktivnosti fašističkih grupa i slično). Naravno, regulacija ne bi trebalo nikako da se pretvori u sveopštu cenzuru i kontrolu kakva, na žalost, još uvek postoji u nekim zemljama kao što su Kuba, Kina i neke druge.

/Internet regulation control Serbia/

2 comments:

No 0 said...

Pročitao sam nekoliko interesantnih pitanja iz sve tri dela pa ću ovde napisati malo duži komentar.

U vezi sa blogosferom i ostalim web 2.0 servisima (kako bi IT stručnjaci rekli), ja mislim da svaka nova usluga u početku bude precenjena, "doživi trendovsku ekspanziju" da bi nakon recimo godinu dana zauzela mesto koje joj na netu pripada. tako je bilo sa forumum, blogom, tako će biti i sa FB i tviterom...

"Slažem se sa onim koji misle da će se, pre ili kasnije, svi mediji na neki način sliti u internet."

Takođe. Tv (putem YouTube), radio i novine su već na internetu. Mada, ja primećujem da je naša internet punuda prilično siromašna u svim oblastima. Ne mogu da nabrojim 5 kvalitetnih portala, što informativnih / kulturnih / sportskih koje bi stavio u bookmarkse. Kad pogledam od naših internet sajtova posećujem samo b92 i Politikin sajt (ponekad). E-novine imaju jako loš dizajn sajta, tipografija očajna...ne mogu da gledam takve sajtove...ne kažem da mi je to najbitnije, ali ipak...vidim sad da ima rss opciju, srećom :).

Media Mix said...

Sve se slazem

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...