Wednesday, June 17, 2009

Mediji zajednice: Studije i inicijative


Evropski parlament usvojio je u septembru 2008 rezoluciju, a Komitet ministara Saveta Evrope u februaru 2009 deklaraciju kojima se zalaže da se pomogne alternativnim i medijima zajednice, sa ciljem da se doprinese razvoju pluralizma i kulturne raznolikosti.

Odluci Saveta Evrope prethodila je studija “Promoting Social Cohesion: The Role of Community Media” Petera Lewisa
Savet Evrope u svojoj Deklaraciji naglašava da se kao sinonimi izrazu ‘mediji zajednice’ koriste i izrazi: ‘mediji trećeg sektora’, ‘mediji manjina’, ‘društveni ili mediji građanskog društva.’ Takođe kaže da ova vrsta medija funkcioniše u više zamalja članica Saveta Evrope i u preko 115 zemalja širom sveta. Ovi mediji imaju brojne korisne funkcije u društvu, baš zbog toga što su po svojoj definiciji bliski publici. Oni su značajni za podsticanje društvene debate, politički pluralizam i prisustvo u javnosti različitih mišljenja, posebno kroz obezbeđivanje pojedinačnim grupama (kulturnim, jezičkim, etničkim, religioznim i drugim manjinama) da se izraze, da prime informacije, i da razmene ideje.
Ovakvi mediji bitni su i za povećavanje medijske pismenosti, posebno u digitalnom okruženju.
Navodi se da mediji zajednice mogu biti u nekoj od elektronskih formi ili štampani i da, u manjoj ili većoj meri, mogu deliti neke od sledećih karakteristika:
- Nezavisnost od vladinih, komercijalnih i religijskih institucija i političkih partija
- Neprofitni karakter
- Dobrovoljno učešće pripadnika građanskog društva osmišljavanju i upravljanju programima
- Aktivnosti usmerene na društvenu dobit i benefit zajednice
- Vlasništvo zajednice i odgovornost zajednici mesta i/ili interesa kojoj služi
- Posvećenost inkluzivnim i interkulturalnim praksama

***
U ovom tekstu bavila sam se nezavisnim/opozicionim medijima u Srbiji tokom 90ih koji su tada igrali i ulogu alternativnih medija, a u narednim godinama planiram da se bavim ovom vrstom medija, ali na Internetu.
Nadam se da će odluke evropskih institucija da se pomogne ovakvim medijma stići i do nas, na praktičan način.
Takođe se nadam da će me posetioci bloga uputiti na Internet medije u regionu koji bi se mogli okarakterisati kao alternativni mediji ili mediji zajednice ili bilo koji od temrina koji se koriste.
Preporuke linkova, knjiga, konferencija su mi isto tako dobrodošle.

Fotografija je iz kulturnog centra Metelkova u Ljubljani.

/Altenative (community) media Serbia/

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...