Sunday, July 11, 2010

Ženski časopisi u Jugoslaviji 1950ih







U Muzeju istorije Jugoslavije u toku je (do 1. avgusta), izložba Ženska strana. Izložba se bavi svakodnevnim životom žena u Jugoslaviji od 40ih do početka 60ih godina XX veka.
Bitnu ulogu u oblikovanju tog života imali su i ženski časopis, kao što su Ukus i Praktična žena. Kasnije su se pojavili mnogi drugi. I tako, sve do danas.

O ovoj izložbi pisala sam i u tekstu Women's Socialist Corner, strancima je bilo vrlo zanimljivo.
O istoj temi i istom periodu iz UK perspektive možete se informisati ovde.

6 comments:

Jelena Karakas said...

o daa :) sve sam planirala da odem.. ali kao ima vremena. lenjivica :D

Media Mix said...

I ja sam se jedva organizovala:)

Jelena Karakas said...

P.S. samo da se prijavim da chitavo veche shvrljam po tvom blogu, fantazija. kao obozavateljka, pre svega, shtampanih medija cvetam, chitam, hvatam beleshke, ma svashta :)

Media Mix said...

O, pa hvala ti, bas sam polaskana:)

Dragan Radović said...

Prikaz izložbe teleportovao me je u drugu polovinu šezdesetih koju, mislim, još dobro pamtim.
Tačno je da tadašnja ženska štampa, „Praktična žena“ ponajpre, reafirmiše univerzalnu privlačnu i negovanu ženu, odustajući od agitproptovske uniformisanosti i odanosti „višim ciljevima“ (ne ulazim u ideološku vrednost tog društvenog koncepta).
Sve krojačice (to zanimanje je tad bilo neverovatno cenjeno, a najbolje su imale status „zvezda“ koji su odlično naplaćivale) držale su u salonima domaće ženske časopise, ali i strane, „Burdu“ pre svega! (Na posebno štampanim stranama, koje su inserovane u štampariji, nalazile su se „mustre“, šabloni na osnovu kojih se moglo lako šiti.)
Ne znam da li izložba „slika“ i taj detalj, ali uloga „Burde“ u afirmaciji jednog drugačijeg koncepta života u višoj srednjoj klasi, mada se to prelivalo na sve slojeve, tad je bila ogromna, možda čak i značajnija od uticaja popularne „Praktične žene“.(Da li uopšte treba pominjati da su „ženski časopisi“, baš kao i danas, prednjačili tiražom?)
Žena šezdesetih u tadašnjoj SFRJ, posebno iz službeničkog, intelektualnog i uopšte vrlo pristojno plaćenog dela društva, veoma malo se po oblačenju ili stilu života koji je unosila u porodicu, razlikovala od Italijanke ili Francuskinje. Taj modni dah zapada je, kroz ženske čaopise, menjao pogled na svet (ne samo žena) mnogo više nego što se o tome zna.
Doduše, ne znam da li je neko kroz tu prizmu posmatrao evoluciju jugoslovenskog društva, ali siguran sam da bi zaključak bio da je uloga i domaćih i stranih ženskih časopisa, u krajnjem skoru, bila možda i značajnija od uloge ozbiljnih političkih magazina, pa i dnevne štampe koja je „krala“ tiražne „ženske teme“.
I na kraju – ne mogu da verujem da sve to pamtim! :)

Media Mix said...

Ova izlozba pokriva samo period od 40ih do kraja 50ih, pretpostavljam da se Burda ovde pojavila tek kasnije, zato je nema na izlozbi

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...