Tuesday, June 17, 2008

IPI kongres u Beogradu


Kao što sam pominjala u prethodnom postu, u Beogradu se ovih dana održava Svetski kongres Međunarodnog instituta za štampu (International Press Institute - IPI). Koliko sam mogla da zaključim iz podataka dostupnih na sajtu i u medijima, i prisustva današnjoj sesiji "Kako izveštavati o Americi" - dospeh i na fotografiju (mada se govorilo samo o SAD, kako je neko tačno primetio), kongres je odlično organizovan, a teme relevantne i za lokalni i za regionalni i za globalni pogled na medije, stare i nove.
Ipak, iznela bih zamerku.Kako smo već prilično vremena u periodu ekspanzije novih medija, a tom temom se i Kongres bavio, bilo bi veoma zgodno i praktično da je pokrenut i blog ovog skupa. Što je inače praksa na sličnim događanjima. U zavisnosti od sesije, oganizator je obezbedio izveštaje i/ili video snimke, ali bi blog zapisi doneli dodatni kvalitet. Brzinu. Usputne beleške. Ličniji pristup. Reference na druge diskusije i teze vezane za temu (logično je da bi blogerka/bloger bila/bio neko ko jako dobro poznaje medijsku sferu). Komentare. Pitanja.Kako bi to moglo da izgleda može se videti na medijskom blogu koji za Guardian online piše Roy Greenslade. Autor ovih dana izveštava i o Kongresu u Beogradu i o drugim medijskim aktuelnostima.
Drugi primer bio bi blog koji piše David Kurtz i izveštava o diskusijama vezanim za nove medije, putovanju do Beograda, kraljevskoj porodici u Srbiji...Kurtz je bio i panelista na sesiji "New Media: New Opportunities, New Threats". Njegov Talking Points Memo je i dobitnik nagrade “Free Media Pioneer 2008”.
update:
Mogle su se iskoristiti i funkcije Facebooka za promociju događaja, preko kreiranja grupe i/ili eventa održavanje ovog skupa približilo bi se znano većem broju ljudi u čitavom nizu zemalja. Možda oni i ne bi znali tačno o čemu se radi (kriza pažnje velikog broja Internet korisnika) ali bi se nekoliko reči približilo pažnji: Media+Congress+Belgrade. S obzirom na to kako je malo vremena i truda potrebo za kreiranje ovakvih sadržaja, takav benefit bi bio sasvim dovoljan.

No comments: