Tuesday, September 23, 2008

City Magazine Beograd


Ivan Bevc objavio je na svom blogu lepu vest - od idućeg meseca Beograd će imati novi besplatni časopis - City Magazin.
Licenca je kupljena od belgijske Roularta Media Group koja pokriva sve vrste medija, a besplatna gradska izdanja postoje i u Zagrebu i Ljubljani. U Beogradu se kreće sa tiražom od 60 hiljada primeraka, sa mogućnošću povećanja tiraža. (Ljubljana, koja je skoro deset puta manja od Beograda, došla je sa svojim City Magazinom već do 70 hiljada).
***
Kad sam već kod novina i grada, New York Times piše juče o ulozi (gradskih) medija u brendiranju grada, preciznije Njujorka. Između ostalog se kaže:
"...emphasizes the importance of New York magazine, founded in 1967, which presented the city as “a hip place to live, work, and shop for young, social climbing urbanites.” ...The magazine’s obsession with the “power game” — “who’s up, who’s down” — was part of its portrayal of the city as an exciting place to be and helped establish the media makers themselves as cultural power brokers. .."

Verujem da je to vrsta imidža koju bi Beograd rado imao, a ni uredništvo časopisa verovatno ne bi imalo ništa protiv takve uloge.

2 comments:

Ivan Bevc said...

Draga Larisa, hvala na prenosenju ove vesti...jedino moram da te malo ispravim...u Sloveniji City Magazine pokriva celu Sloveniju (preko 2 miliona ljudi) i zato ima 70.000 tiraz. Mi krecemo sa 60.000 za Bg sto je negde realno, a ako trziste bude dobro reagovalo nema prepreka daljem sirenju.

Anonymous said...

Time bolje:) Bilo bi lepo da se i ovde casopis prosiri i van Beograda

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...