Friday, September 26, 2008

Madona u Budvi: Teško je biti novinar


Sudeći prema dosadašnjim izveštajima, dve stvari su jasne: Madonin koncert bio je spektakl, a organizacija je bila cirkus.

Publika je imala velikih problema da stigne do Jaza. Novinari takođe. Evo izveštaja iz Blica:


Više od 20 fotoreportera i snimatelja akreditovanih za praćenje koncerta Madone na Jazu nije uspelo da obavi svoj posao - zbog kašnjenja polaska autobusa kojim su iz Budve odvezeni na mesto događaja. Fotoreporter, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je agenciji Beta posle koncerta da je autobus organizatora u startu kasnio gotovo dva sata, a da se potom zaglavio u ogromnoj gužvi koja je nastala na prilazima Jazu. Prema njegovim rečima, "zbog neodgovornog ponašanja organizatora koji su takve okolnosti morali da predvide", svoj posao - snimanje i fotografisanje prve tri pesme na koncertu - nisu obavili akreditovani predstavnici medija kao što su RTS, RTV CG, Fonet, Tanjug, Rojters, Asošiejted pres, Frans pres, "Politika", "Blic", "Gazeta", "Pres", "Vijesti" i "Republika". "Bilo je predviđeno da krenemo u 18.45, a autobus je došao tek u 20.30. Na putu je bio haos. Pred dolazak na lokaciju, predstavnici organizatora su nam rekli da slikanja i snimanja neće biti, a da sa kartama koje smo dobili možemo da gledamo koncert, ali da opremu ostavimo u autobusu. Većina je to odbila", rekao je izvor Bete. Koncert Madone je počeo u 21.50, nakon gotovo sat vremena kašnjenja i završen je u 23.40. Uoči koncerta, na prilazima Budvi formirane su kolone duge i do 10 kilometara.


Izveštaji nekih od crnogorskih novina: Republika, Pobjeda, Vijesti.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...