Tuesday, June 28, 2011

Vlasnici štampanih medija u Srbiji


Kada je u pitanju oblast štampanih (ali i elektronskih) medija, medijska slika Srbije je specifična po dve stvari: Netransparentnost vlasništva i prisustvo države (još uvek) kao delimičnog vlasnika u medijima (Politika, Večernje Novosti, Dnevnik).
Ovom temom bavio se Blic u svojoj seriji istraživačkih tekstova "Ko poseduje Srbiju?"
Tekst možete pročitati ovde.
U svojoj analizi nacrta Medijske strategije (nastale na osnovu prošlogodišnje Studije, od koje, čini mi se, nije ostalo mnogo - što je, po meni, šteta), Jovanka Matić piše da bi rešavanje ovih pitanja trebalo da bude među prioritetima. Makar sada, ako već nije ranije. Jedna od njenih zamerki (krajnje opravdanih) je i ta da se predviđa (eventualno) smanjenje ili ukidanje poreza za štampane medije, ali se tu ne pravi razlika između tabloidnih i komercijalnih izdanja i novina kojima je imaju pozitivne društvene funkcije (lokalne, izdanja za decu i mlade i sl).


4 comments:

Najbolja ljubavna pjesma said...

Sve je to mafija

Anonymous said...

Možda nije vezano za sam tekst, ali kao čitalac mogu da kažem da mi u Srbiji nemamo kvalitetne medije. Zaista više ne znam koje novine / internet portal/ tv da pratim kao sredstvo informisanja.

U poslednjih par godina desila se šira tabloidizacija,te pored onih uobičajenih tabloida sada i neke druge medijske kuće (koje su nekada slovile kao ozbiljne) liče na prave tabloide, pri tome pre svega mislim na b92 i način kako isturaju "glavne" vesti na senzacionalistički način; takođe obiluju pesimizmom i nekim temama koje vrte sto puta (mislim na ekonomske teme) na različite načine sa jednom jasnom porukom "najbediniji smo na svetu". Ono kao da ne znamo da je loše, s tim što je njihov ugao gledanja iz tamo neke prošlosti socijalizma bivše države i sl.uzgred ne shvatam ni ta njihova stalna poređenja sa ex yu državma, mislim helou briga me, 2011. je godina, ako ćemo sa nekim da se poredimo onda neka nam prenose vesti ya početak iz država Srednje Evrope...

Zatim Blic, koji mi je oduvek bio polutabloid, lagane novine koje pola preskočim, a pola pročitam za 5 min. "Politika" mi trenutno deluju kao novine sa najkvalitetnijim tekstovima,i recimo tu volim da pročitam vesti iz sveta,jer imaju dobar izbor najvažnijih i objektivno napisanih tema, ostalo mi je i kod za nijansu bolje ali nedostatak je sporo ažuriranje vesti na sajtu. huh, odužih komentar, sorry :))

Anonymous said...

pisao sam predhodni komentar na kompu ali nisam sve iskopirao, jer sam hteo da skratim komentar pa sam izostavio jedan deo...
u vezi poslednje rečenice:
ostalo mi je i kod njih pomalo loše jer počinju da liče na tabloid sa onim rubrikama tipa magazin, spektar i sl.,ipak za nijansu bolje ali nedostatak je sporo ažuriranje vesti na sajtu. huh, odužih komentar, sorry :))

Media Mix said...

B92 je na sajtu promenila ne samo sadrzaj, nego i recnik. Pre neki dan su imali naslov: "Rusi na otkacili za kredit". Kurir-Press-Pravda, hello..

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...