Tuesday, July 15, 2008

Internet agora - Primer iz Valjeva

Popkitchen je obradila temu o web skepticizmu kojom su se ovih dana bavili u našim novinama, a o kojoj sam i sama htela a pišem, te sam iskoristila komentar na njenom blogu da se izrazim (usprotivim skepticima).
***
U svrhu pokazivanja mog internet entuzijazma, evo i jednog primera koji po meni vrlo lepo pokazuje moć interneta da poveže ljude i njihove argumente u temi od zajedničkog interesa na lokalnom nivou.
U svom julskom broju, mesečnik Revija Kolubara iznela je predlog da Dušan Arsenić, odbornik Demokratske stranke, karikaturista, grafički dizajner i scenograf, bude kandidat za gradonačelnika Valjeva.
Vest o ovom predlogu je na svom sajtu preneo lokalni Radio Patak.
Istog dana stiglo je puno komentara. Još je zanimljivije to što su među njima bili komentari ljudi koji su na razne načine aktivno uključeni u celu priču. (Pošto znam lokalnu scenu, imena i nadimke, mogu da ih identifikujem).
Dakle, svoja mišljenja i predloge su izneli: Novinarka valjevskog nedeljnika. Direktor Muzeja i kandidat G17 na lokalnim izborima. Voditelj Radio Patka. Istaknuti član lokalnog odbora Demokratske stranke. Urednik Revije Kolubara. Redakcija Radio Patka. Predloženi kandidat Dušan Arsenić.
Svi su se ovi ljudi, dakle, samoincijativno, dakle bez posredovanja novinara i neke redakcije, uključili u raspravu u roku od nekoliko sati. Malo je verovatno da bi svi oni, u bilo kom novinarskom prilogu, bili pitani za mišljenje, posebno ne da bi se sve to odigralo za tako kratko vreme.
Valjevska internet agora je pokazala da može sasvim lepo da funkcioniše. Takvi slučajevi slikovito demantuju skeptike koji tvrde da će web i web 2.0 uništiti kvalitetno novinarstvo.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...