Friday, October 2, 2009

Iz štampanog sveta


Nekoliko vesti iz sveta online i offline časopisa.

Tina Brown, čiji portal The Daily Beast dočekuje prvi rođendan sa oko tri miliona unique visitors mesečno (ali još uvek bez profita), najavila je pokretanje kniževne izdavačke delatnosti. Autori će biti saradnici portala, a zanimljivo je da će ceo ciklus izdavanja knjiga trajati mnogo kraće nego što je uobičajeno. Na taj način, trebalo bi da knjige (studije, eseji, autobigrafije) budu dostupne publici dok je interes za nekom temom još uvek aktuelan. Autori će dobijati novac za pisanje knjige unapred, a sa izdavačem će, u određenoj razmeri, deliti prihod od prodaje. Zaključujem: Gde postoje pravila i red, mogu postojati i odstupanja i inovacije. I obrnuto.
U fazi velike krize štampanih medija i pada tiraža najpoznatijih časopisa, italijansko izdanje Vanity Fair (čiji me jedan broj čeka danas, jupi!) beleži veliki uspeh i u pogledu broja prodatih primeraka i privlačenja reklama. Prelazak na nedeljno izlaženje i vešto pozicioniranje na konkretnom tržištu su tajna uspeha u ovom slučaju.
Srpsko izdanje časopisa Elle u novom broj na naslovnoj strani, umesto manekenke ili glumice, ima Ružicu Đinđić. Ovu ideju smatram originalnom i značajnom, a fotografije uz intervju i na naslovnoj strani su odlične. Ipak, iako je Ružica Đinđić po meni potencijalno jedna od najatraktivnijih sagovornica u zemlji za ovu (lifestyle) vrstu časopisa, i s pravom njeno prisustvo označeno kao ekskluzivno, razočarana sam intervjuom. Suviše je u njemu opštih i već poznatih stvari (tipa: šta mislite o učešću žena o politici? ili: šta mislite o značaju zaštite prava dece?) i suviše pristupa 'od svega po malo'.

update:

2 comments:

Anonymous said...

pozdrav, pokusavam da se setim imena jednog casopisa al nikako ne mogu. pa reko da pitam vas mozda znate jer je blog o medijima...

citao sam jedan broj tog casopisa, i bas mi se svideo, napisan je u formi vodica kroz Bg, ali ima dosta tekstova koji nisu samo neke obicne informacije,vec bas super tekstovi, kao dopuna prica o gradu, dogadjajima...taj broj koji sam citao je mislim iz aprila (bila je tema broja reciklaža), ali nikako ne mogu da se setim imena casopisa, kostao je tada cini mi se 120 din. i sad neki put pogledam na trafikama ali ne mogu da nadjem,...a da srednjeg je formata, veliki broj stranica...eto ako možda znaš koji bi to casopis mogao da bude i gde se može kupiti. hvala :)

Media Mix said...

Ne znam, na zalost. To o reciklazi je mozda u vezi Supernatural festivala koji se tad desavao i bavio i time, ali ne znam koja publikacija se time posebno bavila