Monday, September 29, 2008

Dobro novinarstvo je...


Nisam nešto motivisana i inspirisana da pišem o dešavanjima u Politici, ali Dragoljub Žarković jeste, i istakao je vrlo bitnu stvar:

U Srbiji je novinarstvo temeljno uništavano, što bednim platama, što bednim urednicima... Nije neka mudrost otvoriti stranice za poglede i sleva i zdesna, već proizvesti novinare specijaliste, ozbiljne svedoke stvarnosti koja se ne opisuje komentarima, ma ko ih pisao, već ozbiljnim radom na terenu. Nekad se 'Politika' dičila novinarima koji su bolje poznavali penzijski sistem od ministara za to nadležnih, novinarima koji su znali napamet red vožnje svih vozova...
update: Ruža Ćirković u Danasu piše o pravno-finasijskoj strani priče "Politika"

2 comments:

Anonymous said...

Moram da dopunim rečenicu da je novinarstvo uništavano malim platama i bednim urednicima. Novinarstvo je uništavano i neprijavljivanjem novinara, angažovanjem novinara na crno, ponižavanjem novinara na svaki mogući način.

Novinarstvo u Srbiji je zapravo jedna od najneperspektivnijih profesija, koja nudi perspektivu samo senzacionalistima, pametnjakovićima, kvazi-analitičarima i manekenkama. Sve se to danas zove novinarstvo, uključujući sve incijale kojima se potpisuje većina tekstova.

O novinarskim izvorima "bliskim redakciji koji su želeli da ostanu anonimni" ne bih ni govorila.

Bah. Provela sam u novinarstvu skoro osam godina, a da nemam, ne samo dana radnog staža, već nijedan ugovor kao dokaz da sam ikada radila.

Anonymous said...

Exactly.
Pre nekog vremena sam pricala sa grupama studenata novinarstva, ispostavilo se da vecina njih ne planira da se bavi tim poslom.
Nije ni cudo.

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...