Tuesday, October 7, 2008

Novinarska karijera - Vodič


Iako većinom objavljuje tračeve i zlobne komentare vezane za ljude iz medija i poznate ličnosti, Gawker (koji je i stvoren kao razbibriga-blog za medijske profesionalce), ponekad objavi i nešto direktnije vezano za profesiju.

Kao, na primer, ovaj 'Vodič za novinarsku karijeru'.

Koji počinje ovako (surovo):

So, you want to be a journalist? Ha ha ha. Jeez. Your timing sucks. But hey, it's a perfectly semi-honorable profession; nobler than finance, not as noble as being a postman. So whether you're already in journalism and wondering about what direction your career should take (besides down), or a terribly misguided young go-getter looking to get into journalism, we're here to help.
U ostatku teksta opisano je šta bi se moglo očekivati od posla u nacionalnim dnevnim novinama, lokalnoj štampi, poznatim časopisima, kablovskim televizijama, online medijima, PRu.
Ne mnogo, generalni je zaključak, ali, razlike postoje, proverite direktno koje, Gawker blogeri su ionako plaćeni po broju klikova na tekst.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...