Tuesday, January 27, 2009

O Peščaniku i ostalom

Sajt Peščanika hakeri su oborili pre nekoliko dana, a automobil urednice Svetlane Lukić je demoliran u vreme trajanja emisije 23. januara. 

Osim reakcija B92, medijskih udruženja i još ponekog, Biljana Srbljanović je rešila da ponovo otvori svoj blog, a ovo je deo jučerašnjeg  posta:

Ono što je bitno i što me muči je, kako to da smo ponovo dospeli ovde? Koje smo to gradivo preskočili, šta to nismo naučili, pa nam je u zemlji proevropske vlade, uništene opozicije, opasno moćnog predsednika i potkupljenih partnera, i dalje moguće da se fizički ukida sloboda govora? Znam da se mediji kupuju reklamama, znam da se novinari kupuju žvakama, znam da moralni ispadaju glupi u društvu, a lažovi znaju kako se Srbijom vlada. Ipak, ne znam kako sam preskočila trenutak u kojem smo se vratili tamo odakle smo odavno morali poći, šta to nismo do kraja naučili, zatim i: kako to da nismo ni znali koliko još treba da učimo ? Kako to da nismo primetili da u Srbiji ponovo nema fizičke sigurnosti, nema zaštite, zakona, nema javnog mnjenja, nema ni parlamentarne stranke koja će se izboriti na tudje pravo na glas.

Svetska kriza i njene posledice na medije, hibridne forme, moć interneta, načini monetizacije web prisustva, zanimljivi i atraktivni sadržaji, sve to postaju pitanja iz drugog plana u ovakvim revolucionarnim (u nedostatku boljeg izraza)  scenarijima. Dokle više?

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...