Monday, May 11, 2009

Časopis Džuboks i jugoslovensko društvo


Mali izlat u istoriju.

U jednom od brojeva (za 2006. godinu) časopisa Udruženja za društvenu istoriju objavljen je odličan tekst koji je napisala Radina Vučetić o muzičkom časopisu Džuboks: "Rokenrol na Zapadu Istoka - slučaj Džuboks".
Tekst govori o procesu vesternizacije Jugoslavije šezdesetih godina, političkim, društvenim i muzičkim uticajima, menjanju navika tadašnje mlade generacije, i uticaju štampanih medija u tome, uključujući i muzičke magazine.

Evo dela zaključka:
Primarna uloga Džuboksa - da promoviše rokenrol i da podigne jugoslovenski rok na viši nivo, pokazala se kao uspešna. Zahvaljujući tom časopisu, rok kultura se proširila po celoj Jugoslaviji. (...) Pored te, primarne, uloge, Džuboks je uspeo da utiče na promene u svakodnevnom životu. Način oblačenja, učenje engleskog jezika, promena enterijera stanova i disko klubova, nov način zabave i provođenja slobodnog vremena, popularizacija zapadnog načina života, samo su neke od promena koje je Džuboks inicirao ili dodatno pojačao, u sklopu opštih promena.
Značajni su bili i politički efekti, zato što je politička elita mudro uvidela korist od toga da rokenrol radi za sistem, pošto je bilo bolje i politički bezbednije pustiti mlade da beže u svet rokenrola, nego da beže u svet politike, koji je bio opterećen nizom problema u toj deceniji.

Za praktičare, analitičare i ljubitelje medija svakako je zanimljivo i korisno povremeno napraviti istorijski otklon i podsetiti se kako su stvari izgledale pre no što su došle do svega ovoga. A kad kažesem 'sve ovo' istovremeno pomislim i na ono medijski dobro i na loše, pa vrednosna ocena u mom slučaju izostaje.

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...