Tuesday, June 30, 2009

TV programi: Pogrešne playliste


Počinje leto i letnje TV šeme, nadajmo se da se one koriste za neka osmišljavanja programa od jeseni, a ne samo za dvomesečni ili tromesečni odmor novinara i možda neke produkcijeske uštede. Mada, iskreno, meni nije najjasnije to da neke od bitnih informativnih emisija neće biti emitovane tako dugo, kao da živimo u najboljem od svih mogućih svetova/zemalja.

Ova lista je samo ilustracija, tiče se tema koje bi, po meni, bilo korisno (više) obrađivati, i onih drugih, o kojima je već toliko toga izjavljeno da ne vidim svrhu stalnog ponavljanja, pošto smo poruku već odavno primili i manje-više shvatili:

Lista stvari o kojima TV stanice redovno izveštavaju, a nema potrebe (bar ne tako mnogo):
- da je ministar J. ocenio da je priznavanje nezavisnosti Kosova...
- da je predsednik T. pozvao sve na odgovorno ponašanje koje se ogleda u...
- da je ministar Lj. izjavio da država preduzima sve što je u njenoj moći da...
- da je ministar Đ/J. izjavio kako će Srbija pribeći svim diplomatskim merama da...

Lista stvari o kojima mediji ne izveštavaju (dovoljno) a trebalo bi:
- Kako živi prosečna porodica u Mađarskoj/Češkoj/Poljskoj/Grčkoj?
- Koliko dana odmora imaju i kako ih provode građani Švedske/Francuske/Danske?
- Koliko je novih ljudi zapošljeno u državnoj i lokalnim administracijama od kada je, posle potpisivanja sporazuma sa MMF-om, doneta odluka da se to ne čini?
- Kako to da se predsednik T. često slučajno nađe u različitim državama gde se dešavaju bitna sportska takmičenja (fudbal, tenis...), a nikako (suviše retko) se ne nađe (i zadrži) na mestima protesta, nasilnog raseljavanja, siromaštva..
- U kakvim humanitarnim/volonterskim akcijama samoinicijativno učestvuju građani Slovenije/Belgije/Nemačke?
- Kakvim su konkretnim merama evropske države obezbedile poštovanje pravila u sferama saobraćaja/ekologije/kontrole kvaliteta hrane i sl?

Ovo su moje ideje. Vaši predlozi su dobrodošli.

5 comments:

Cvele said...

Odlican post.
Imam i jedan predlog: napraviti emisiju 'Sa komentarom' koja bi bila ista kao i emisije tipa 'Bez komentara' sa tom sitnom razlikom koja je sadrzana u samom nazivu :)
Cesto imaju izbor vrlo interesantih priloga ali retko je prilog takav da samo slika zadovolji interesovanje posmatraca.
Eto, toliko ja, pa ako moze nekako...

popkitchen said...

Pa ima ona arhaicna i anahrona stvar koja se zove FILMSKI I SERIJSKI PROGRAM!!!!! Znate ono program za cije stvaranje je potrebno malo promuckati mozgom, a ne samo angazovati privatnu produkciju da snimi 6 dilbera kako sede u dvoristu ispred bazena i smaraju se, dok Mira Skoric pusi u pola noci ...Ok, reality programi nisu za mene.
He, he "Jeremic bio u Burkini Faso i oni ne priznaju nezavisnost Kosova".

Media Mix said...

Bas sam radila jednu kvantitativnu analizu stampe. Domaci politicar sa najvise izjava u novinama ove godine je Ivica Dacic. Vrlooo zanimljivo, zar ne?

popkitchen said...

Pa Ivica ce biti najuspesniji ministar u vladi 100%.

Saradnja sa Hagom - pola gotovo, Radovan izrucen, Ratko tu negde valjda mozda.

Beli shengen - Srbi ustaju u 4 ujutru da stanu u red za novi pasos, da bi valjda negde mozda za 6 meseci putovali bez viza.

Ubedio nas je.

Media Mix said...

Popkitchen, evo i linka http://www.danas.rs/vesti/politika/dacic_najbolji_u_sopstvenoj_promociji_.56.html?news_id=165482

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...