Saturday, November 28, 2009

Istinomer.rs


Pokrenut je zanimljiv i koristan online projekat: Istinomer.

U opisu projekta na sajtu se navodi:
Istinomer je građanski aktivistički poduhvat izgradnje i održavanja interaktivnog sajta na kome se citiraju, analiziraju, ocenjuju i komentarišu važne izjave političara i drugih javnih ličnosti. Izjave se ocenjuju po kriterijumima istinitosti, doslednosti i ispunjenja obećanja.
Čula sam, pa i ovde prenosim, da je koncept napravljen po Obameteru - online projektu St. Petersburg Times koji meri doslednost u ispunjavanju obećanja američkog predsednika Baraka Obame.

Dakle, odabrane izjave se - u zavisnosti od konteksta, sa vremenske distance ili odmah, procenjuju kao istinite ili neistinite, dosledne ili ne, obećanja kao ispunjena, neispunjena ili kao ona na kojima se radi.
Materijal se može pretraživati i po imenu aktera ili po temi. Bonus koji će mnoge obradovati jeste "Retrovizor" Ljube Živkova (ranije na TV B92) i to i video i tekstualni.
Tu su još i analize medija, zatim besmislene izjave, a u najavi su i istraživanja - videćemo kakva i o čemu.

U delu o svojim planovima Istinomer navodi:
U Srbiji nema dovoljno istraživačkog novinarstva. Cilj nam je i da podstaknemo profesionalne medije da više pažnje posvete sadržaju i doslednosti izjava političara i drugih javnih ličnosti. Ne želimo ekskluzivno pravo na ocenjivanje tačnosti ili doslednosti izjava političara, niti na pozivanje političara na odgovornost zbog obmanjivanja građana.
Istinomer teži izgradnji slobodne zajednice samosvesnih, informisanih i osnaženih građana kojima je stalo do slobode i istine i zahtevaju transparentnost od onih koje su birali.

Ako bude nastavio onako kako izgleda sa do sada predstavljenim materijalom, Istinomer će definitivno doprineti poboljšanju medijske slike i svesti o (ne)doslednostima i (ne)istinama aktera na javnoj sceni. Ko zna, možde će uticati i na njihovu veću brigu za ono što kažu.

2 comments:

Viktor said...

Dobar projekat, nadam se da ce istrajati.

popkitchen said...

pokusaj gradjanskog novinarstva? hm, pa nije bas grassroots, ali je korak u dobrom smeru u smislu stvaranja malo sarenije javne sfere na netu. tj. mislim da nam pored b92 i sajtova novina, treba kredibilan izvor informacija.
citam ja e-novine, ali to definitivno nije to.

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...