Sunday, May 30, 2010

Evrovizija na RTS


Finale ovogodišnje pesme Evrovizije održano je sinoć. Utisci i interesovanja su različiti, ali jedan od utisaka koji imaju veze sa temom ovog bloga je voditeljka RTS prenosa Duška Vučinić-Lučić, koja je ujedno i višegodišnji PR našeg evrovizijskog tima. Mnogi gledaoci nezadovoljni su njenim pristrasnim i nekolegijalnim komentarima a kao ilustracija evo jednog od komentara na sajtu B92:

Lena je bila najbolja, Milan nije mogao biti bolji, ali moram i na prenos da se osvrnem... Onakvo perfidno verbalno diskvalifikovanje svih favorita (iz ugla komentatorke naših takmaca za prvo mesto:-), pa nekolegijalan odnos kroz spominjanje greške kolege kod prevoda "koštice", to nije bilo ni malo u duhu Evrovizije! A tek sto nije videla utrčavanje navijača za vreme Spanske pesme, pa nas jos ubedjivala da se to nije ni videlo na televiziji, pa za vreme glasanja omalovazavanje svih kulturnih i interesantnih izvestioca iz zemalja učesnica, nadam se da su dovoljni razlozi da se dotična komentatorka uputi na neki kurs PR-a gde će joj prva lekcija biti da isticanjem tuđih nedostataka i mana se ne stiču poeni za svoj cilj... Mozda bi bili i bolji, ali sa takvom karijeristkinjom u ekipi, bolje se nije moglo!
Posebne čestitke Norvezanima za organizaciju i od mene, baš u inat Njoj!
(Genije, 30. maj 2010 01:37)
Preporučujem (+419) Ne preporučujem (-23)

HRT su kablovski operateri isključili na početku prenosa, te je RTS bio jedina opcija.

Zanimljivo rešenje za praćenje reakcija ljudi iz cele Evrope bio je Twitter. Utisci se i dalje mogu pogledati preko hashtagova Eurovision, Eurosong, ESC, Evrovizija.

4 comments:

Feisty said...

kako to kablovski operateri odlucuju koga ce privremeno da iskljuce? meni je to ozbiljno neshvatljivo.

voditeljka iz price je jedna od onih pojava za koje se samo mozes nadati da ce sto pre nestati.

Media Mix said...

Tako im je dozvoljeno od strane regulatornog tela, da se navodno stite interesi domacih televizija kad su u pitanju veliki sportski dogadjaji i slicno sto prenose i drugi.
Takodje, kad se u Srbiji proglasi dan(i) zalosti, takodje iskljuce strane kanale za koje se prosudi da su 'zabavni ili 'veseli' http://mediaserbia.blogspot.com/2009/11/ukidanje-kablovskih-kanala.html

Viktor said...

Ja pratio preko neta bez komentara :)
Naravno, toga se ne bih setio da nisam bio primoran (citaj: nemam TV).

Duska je odradila odlican licni PR da bi se ukorenila u RTSu, verujem da bi upravo ovakva neka burna reakcija gledalaca bilo jedino sto bi moglo da je iz evrovizijske klike izbaci.

Feisty said...

Da, naravno, secam se toga za dan zalosti i tad sam bila u neverici. Meni je iz nekog razloga strasan udar na slobodnu volju.

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...