Tuesday, September 27, 2011

SFRJ za početnike

Naslovna strana magazina Start iz 1970. (Eksplicitnije naslovnice došle su kasnije)

Nikica Marinović, najuspešnija Miss SFRJ, na naslovnoj strani Bazara iz 1970.


Evo najzad i jedne dobre vesti vezane za domaće medije, odnosno za TV B92.
Sinoć je sa emitovanjem počela dokumentarna serija "SFRJ za početnike".
Autori kažu ovako:
"SFRJ za početnike je pristojno zabavan, "latentno" edukativan, retro moderan program koji osvežava pamćenje i podstiče na dijalog medju generacijama"
Ova vrsta emisije nije nova - vrlo je slična Robnoj kući, o kojoj sam ranije pisala. Razlika je u tome što je SFRJ više kolažnog karaktera i obrađuje veći broj tema i fenomena u okviru jedne emisije (sinoć su prikazane prve dve epizode).
Meni su obe podjednako dobre: Zanimljive teme, dobro istražene, dobra produkcija, relevantni i elokventni sagovornici (čak i ako nisu lično simpatični u drugim kontekstima), prijatni glasovi spikera, i povrh svega sadržaji koji imaju i emotivno-sentimentalnu i edukativnu komponentu. Kao što je neko na Twitteru napisao, ova serija je kao ekranizovan 'Leksikon YU mitologije'.
Na pitanja otkuda to da da se javlja toliko serija koje se bave istorijom bivše zemlje i kako to da su tako dobro urađene, odgovor može biti u tome da je pršlost stvarno bila bolja (a patina vremena tome još dodaje).
***
Među temama o kojima je sinoć bilo reči su i Nikica Marinović, bivša Miss SFRJ (koja je tragično završila život pre nekoliko godina) i zagrebački časopis Start. Stoga slike na vrhu.
Dakle, tune on ponedeljkom u 21h na TV B92.

4 comments:

jana said...

da, gledala sam obe epizode i pravo da ti kazem bila overwhelmed. jedna od sat vremena sa 4 teme od 15 minuta je vise nego dovoljna. a i kao kad ti se svidja knjiga kratkih prica pa bi da je gustiras iako te vuce da je progutas za jedan dan, volela bih da se sfrj sto duze emituje. svidja mi se sve u vezi sa ovom emisijom. cenim ulozen trud.

Media Mix said...

Bas mi je drago sto se i tebi dopada!

Unknown said...

Moram priznati da me je ovaj tip emisije odusevio tematski, kulturoloski, socioloski...iako mnoge od tema koje ova emisija obradjuje jesu godine u kojima mene moji roditelji nisu ni planirali, ali lepo je otkriti sta je mojoj cernobiljskoj generaciji prethodilo na reginalnoj sceni, kako u politickom smislu (sto nam je i najpoznatije) tako i u svim drugim sferama javnog zivota drugarica i drugova...Obradjivanje tema iz razlicitih percepcija i zanimanja sagovornika daje mesta da se i mi kriticki osvrnemo ka istom...

Ono sto je cesto mac sa dve ostrice jeste odabir sagovornika. U prethodnoj emisiji potpuni fijasko za gospodjicu Dusku Jovanic...

Anonymous said...

Ja ne razumem ovakve emisije :) Mislim čemu vraćanje u prošlost? Prošlost koja je u odnosu na danas imala određene kulturološke kvalitete ali lošu politiku. Naslov je politički, a ne kulturološki (i zbog toga nisam gledao), pa će i moj komentar biti oko toga...Mahom, starije generacije osećaju nostalgiju za tom bivšom državom, jer ne razumeju Srbiju danas.Nisu jugonostalgičari (pre 90tih) jedini koji ne razumeju Srbiju danas, ne razumeju je takođe i nacionalisti iz 90tih. I jedni i drugi ne kapiraju. Srbija je od 2000. prvi put u svojoj istoriji na pravom putu, svoja, demokratska i sa stanovništvom koje posle gotovo celog veka doživljava zdrav srpski patriotizam, neopterećen ideologijama niti zajedništvom sa drugim ex yu državama u koje nas je gurala monarhistička,i posle komunistička vlast. Razlog nerazumevanja je pored nostalgije i loša ekonomska situacija danas. Sa druge strane, naravno da su ta vrmemena u kulturnom i vrednosnom smislu bila bolja, ali to nema veze sa bivšom državom, u pitanju je samo vreme, pa je tako i Madonna bila bolja od Lady Gage, kao i Baby Dol od Seke :)

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...