Wednesday, January 2, 2008

O imenu bloga

Mixed Media je publikacija - po sadržini kombinacija magazina, knjige, monografije - Bore Ćosića iz 1970. godine u kojoj se on, kroz razne izražajne forme, bavi odnosom savremene umetnosti i života i umetničkih pristupa među sobom. U uvodnom tekstu piše:
"Mixed-media, mešovita tehnika, praktičan je izraz koji obeležava korišćenje različitih sredstava u umetničkoj praksi, ili, najtačnije, spajanje materijala disparatnog porekla u artističku celinu, umetnički predmet, delo. Mikst, mikstura, smeša, mešavina, bućkuriš, umešanost, složenost, raznovrsnost, raznolikost, metež; medija, medijum, srednji stepen, sredina, okolina, sredstvo, ono što se nalazi u sredini ili što predstavlja sredinu, sprovodniksvetlosti, posrednik između ljudi i duhova (u spiritizmu), stanje koje stoji između radnog i trpnog (u grčkoj gramatici), medijevalan (sredjovekovni), Mediala."
U odnosu na vreme nastanka pomenute knjige, pitanje prirode medija je mnogo dominantnije nego pitanje prirode umetnosti. Zbog hibridne prirode medija već sada, a u najavi još više, kao i zbog toga što hoću da se ovde bavim raznim medijima i na razne načine, rešila sam da ime koje je svojoj knjizi dao Bora Ćosić i koju sam svojevremeno stalno čitala, bude motiv za ime ove ovde mixture.

update:
Bora Ćosić odavno je otišao iz Srbije. Sada živi u Berlinu. Nedavno je dao intervju Evropi

No comments:

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...