Tuesday, January 8, 2008

Predsednička kampanja i pogrešni podaci

Boris Tadić izneo je danas netačne podatke a prenose ih mediji, i izgleda nikome ništa nije čudno:
"Predsednik Srbije je rekao da zna da građane najviše tišti nezaposlenost i da je to i dalje naš najveći problem mada je u poslednjih godinu dana nezaposlenost smanjena za 17 odsto. "To je dobro, ali ni iz daleka dovoljno" (B92).
Ova Tadićeva 'računica' mogla se čuti u snimku vezanom za njegovu posetu Zrenjaninu, a kao takvu je prenosi i agencija Beta.
E pa, da je nezaposlenost smanjena za 17 posto, to bi bilo sasvim dovoljno.
Jer bi onda bila pet posto.
Prema izveštaju Evropske komisije, nezaposlenost u Srbiji je krajem 2006. bila 22 posto (među izrazito visokim u Evropi). U 2007. je ona pala za oko četiri posto. Dakle, to iznosi 18. A da je oko pet posto, bili bi smo na nivou Velike Britanije, i tako ispred mnogih zemalja EU.

2 comments:

ubipacijentic said...

Mislim da je ovde došlo do zabune - kad se kaže da je nezaposlenost pala za 17% misli se da je pala za taj procenat nezaposlenih (a ne ukupne radne snage). Dakle, posle tog pada nezaposlenost je 22%*(100% - 17%) = 18.3% i sve se slaže.

Larisa Rankovic said...

Vidis, nisam o tome razmisljala na taj nacin, a nisam nesto ni vidjala takvu vrstu predstavljanja podataka. Mozda je vazno bilo dati sto vecu brojku, pa kako god?