Thursday, March 6, 2008

Gossip Blogs Revisited

Da se nadovežem na svoj mini serijal o Gawker-u
U ovoj priči junaci su:
- Julia Allison, urednica časopisa o poznatima Star (dakle, trač časopisa) i kolumnistkinja njujorškog Time Out, a takođe i blogerka sa obično dvocifrenim brojem postova na dan, koji se najviše odnose na njenu garderobu i izlaske
- Još neki blogeri, kao na primer ovaj, koji je prema jednom od njenih postova napravio ovaj grafikon, koji je i ona posle postovala.
Dakle, Julia piše i slika se, sve to objavljuje na svom blogu, onda Gawker to shvati kao odličan materijal za sebe, i tako to traje, dok u nekom momentu njoj ne bude malo previše trač vesti o njoj, te se sa nekim posavetuje šta da radi i u čemu greši i o tome napiše na blogu, a onda Gawker to prenese i objavi sa kime se savetovala, onda se ona zapita treba li nešto da menja, ali ipak nastavi kao i do sada. Do daljnjeg.
***
Da li sve to ima neke veze sa nama?
Naravno da nema, za sada. Osim što je Gawker fotograf, kao što mi je Popkitchen nedavno
skrenula pažnju, i Beograđanin Nikola Tamindžić.
Ali je priča ilustrativna u smislu moguće interakcije i kruženja informacija u svetu blogova, trač blogova, trač časopisa i koristi koju verovatno svi akteri od toga imaju, mada se ponekad opeku.
update: Izgleda da je ipak danas odustala.
***
Naše medijske vesti su, međutim, i dalje, a poslednjih nedelja izrazito, još u sferi nekih osnovnih pitanja, tipa da li su novinari i urednici bezbedni, kakvi su izgledi za novinare da nastave sa tim poslom nakon privatizacije njihovog medija, i slično.

3 comments:

Anonymous said...

Ovo je super... mislim da cu se u potpunosti prebaciti na tracharenje na bgd2.0 - vidi kako ljudi to vole u inostranstvu!

Larisa Rankovic said...

Vidim uspesno si startovao:)

Anonymous said...

Hvala, hvala! Vidis, nisam se salio :)

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...