Friday, October 10, 2008

Živahna nedelja za internet medije



Ove nedelje pokrenut je the Daily Beast, portal-online novine-news agregator.
Ko zna koliko se sličnih projekata pokreće svakog dana, ali nije čudo što su svi uticajni mediji izvestili baš o ovome. Pokrenula ga je, naime, Tina Brown, nekadašnja urednica britanskog Tatlera, i američkog Vanity Faira i New Yorkera. Poslednjih godina imala je i nekoliko neuspešnih medijskih projekata, ali i bestseler - Biografiju princeze Dajane. U svakom slučaju, prelazak jedne od kraljice štampanih medija u internet izdavaštvo nije prošao nezapaženo ni u tradicionalnim, ni u novim medijima, iako su mnogi skeptični koliko će ovaj projekat opstati. U rubrici Q&A ona sama odgovara na mnoga pitanja koja bi joj mogla biti postavljena. Između ostalog i na to ima li mesta za Daily Beast kad već postoje slični portali, uključujući i Huffington Post, koji je pre nešto više od tri godine pokrenula i izuzetno uspešno razvila njena prijateljica Arianna Huffington.

O Arianni je, u isto vreme, bivši časopis Tine Brown, New Yorker, objavio opširan portret. Laskav, pretežno. Za dirty details pobrinuo se Gawker.


***

Kod nas, ponuda internet medija se kreira sa priličnim ubrzanjem. Moglo bi se reći da, uslovno nazvano, liberalna ciljna grupa , ima skoro potpunu medijsku ponudu na webu. Ove nedelje je, simbolično 6. oktobra, počeo sa radom Novi Radio Beograd. Takođe, ne znam kako, promaklo mi je postojanje E-novina. Čiji je glavni urednik Petar Luković. E-novine vrlo podsećaju (izgledom i sadržajima) na prethodno dva pomenuta portala. Saznajem da su sa radom počeli u maju. Konsultovala sam arhive, provereno nijedne novine nisu zabležile pokretanje E-novina, ali ih povremeno citiraju pošto, osim komentara, imaju i intervjue i vesti (često prilično ekskluzivne) kojih nije bilo u tradicionalnim medijima. Novine je pokrenula firma Eraton, u kojoj je, između ostalog, i bivši vlasnik Vremena, Boris Popović.



2 comments:

popkitchen said...

Bogme, danas o Daily Beastu pise Guardian i ti. Ne znam da li se gospodja Brown malo preracunala, zar nema vec previse ovakvih sajtova?
I kako se rec pundit prevodi na srpskom, pita osoba koja ima diplomu filoloskog fakulteta.

Nego ja ustvari hochu da te usmerim kod mene, ne da mi uvechavas komentare:) nego me stvarno interesuje tvoje misljenje, posto se ovim profesionalno bavis.

Anonymous said...

Prema Merriam-Websterovom rječniku "pundit" odnosno "pandit" (hindu: mudrac. To je počasna titula, kao npr kad Hayden kaže Ewanu "master" :D :D ) je učena mudra osoba. Sinonimi: učitelj, mudrac, ali i kritičar.

Metodologija fact-checking sajtova

Jedan tekst od pre pet godina, i dalje može biti koristan, mada su se stvari svakako izmenile u međuvremenu.  FACT-CHECKING SAJTOVI -...